5 Mayıs 2015 Salı

Sivilce Neden Çıkar

Sivilce Neden Çıkar

Sivilceler cildin yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Yağ bezlerinin cilde açılan kanalları tıkandığında sivilce denilen oluşumlar ortaya çıkar. Sivilceler en sık yüzde, alında, sırtta, göğüste ve omuzlarda oluşurlar. Estetik görünümün geçici olarak bozulmasına neden olabilecekleri gibi, şiddetli olan lezyonlar nedbeleşerek iyileştiklerinde kalıcı izler de bırakabilirler.

Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) iniçinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.

Yüzde Sivilce Oluşumu


Bilindiği gibi sivilceler genellikle ergenlik döneminde daha çok meydana gelen cilt problemidir. Ancak ergenliğe bağlı sivilceler bu dönemin bitmesinin ardından kaybolurken ciltteki problemlerden dolayı çıkan sivilceler ise uzun yıllar kalabilmektedir. Sivilceler Bazı ciltlerde tamamen iyileşmez ve hastalık haline gelir. Bunun sonucunda lekeler ve çukur izleri yapmaktadır.

Güzellikte cilt sorunları denilince insan aklına ilk olarak sivilce ( akne ) ve benzeri sorunlar gelir. Özellikle alın bölgesinde oluşan sivilceler kötü bir görüntüye neden olmaktadır. Alındaki Sivilceler Genellikle Stres ve Hormonlara bağlı sebeplerden  çıkar. Alın bölgesinde sivilce çıkmasına gözeneklerin kapanması ( Yüz yıkamama ) ve tüketilen gıdalarda sebep olmaktadır. Özellikle yağlı yiyecekler ve aşırı kilo vucudun her yerinde sivilceye sebep olmaktadır.

Sivilce Tedavisi için bir çok yöntem kullanılmakta ancak bazen sonuç alınmamaktadır. Hatta öyle ki bazı tedavilerde durum daha kötüleşmektedir.

Sivilcelerin Tedavisi Nasıl Yapılır ?


Tedavide en önemli nokta hastanın yaşı, sivilcelerin şekli ve dağılımıdır. Eğer siyah nokta ve beyaz noktacıklar gibi erken dönemde sivilce sorunu varsa cildi soyan ve kurutan sivilce krem ve losyonları yeterli olabilir. Ancak sivilceler iltihaplı şekilde ise tedaviye antibiyotikli kremler eklenmelidir.

Sivilceler yüz dışında gövde ve sırta yayılmışsa veya iltihaplı sivilceler kistik sivilcelere dönmüşse kremler yeterli olmaz, ağızdan alınan antibiyotikler veya özel A vitamin ilaçları verilmelidir. Sivilce sorunlarına bazen adet düzensizlikleri, kıllanma gibi problemler eşlik ediyorsa tedavide doğum kontrol hapları kullanılabilir.

Sivilce tedavisinde destek olan bazı kozmetik ürünler iyi seçilmelidir. Kişinin cilt tipine uygun temizleyiciler, nemlendiriciler, makyaj ürünleri kullanmak önemlidir ve tedavinin tamamlayıcı unsurlarıdır.

Sivilce İzi Tedavi Yöntemleri


Tedavi yöntemleri açısından bir çok başlıkta ele alınabilcek sivilce izi tedavi uygulamalarını, kısa sıralamak gerekirse;  Dermabrazyon uyulaması ile cildin üst kısmının mekanik olarak aşındırılması , Dermal Dolgu işlemi ile özellikle çukurların doldurularak ciltle eşitlenmesi, Doku nakli ile küçük çaplı cerrahi işlemler ve Doku kaybından dolayı oluşmuş atrofik skarların tedavisinde kullanılan, yumuşak Doku Arttırımı işlemleri olarak klinik başlıklarda sıralanabilir.

Klinik uygulamar olarak bu işlemlerin her birinin zamansal ve maddi açıdan handikapları olmakla beraber, ciltte kalıcı başka izlere sebeb olabilmeleri ve kişiden kişiye değişen doku farklılıklarından kaynaklı sonuçları istenen kalite olmama ihimalide azımsanmayacak boyuttadır.

Bu yöntemlerin dışında bitkisel kür ve peeling yöntemleride tedavi metotdları arasında sayılırken çogu zaman bu uygulamalarında, sadece sivilcenin yarattığı tahribatı haifletmek amaçlı bitkisel terapi etkisine sahip olması ve kesin çözüm için yeterli olmaması uygulama amacına yetersiz kalmaktadır.

Ancak bu yöntemlerin dışında , son dönem artan vakalarla beraber bilinirliğide giderek artan Kimyasal peeling uygulamarı, dikkatleri çekmektedir. Hem kişinin kendi başına yapabileceği basitlikte hemde cildin ve sivilcenin yapısına bağlı olarak derecelendirilebilen TCA – Kimyasal Asit Peeling yöntemleri, zamansal ve maddi olarak sunduğu olanaklarla giderek artan bir rağbet görmektedirler.

Konumuzla alakalı olarak " Sivilce Tedavinde Roaccutan " başlıklı yazımıznda dikkate değer bir yazı olduğunu vurgulamak isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder