14 Ocak 2015 Çarşamba

Sivilce İzleri Giderme


Sivilce İzini Tamamen Gidermek Mümkün


Eğer bir sivilceniz var ve bu sivilce büyükse üstüne üstelik bir de siz bunu sıkarsanız bir sivilce lekesi sahip olmanız kesin diyebiliriz. Başlangıçta gördüğünüz sivilce izi ilerleyen yıllarda size sivilce lekeleri olarak geri dönerler. Cilt yapısına bağlı olarak irili ufaklı biçimlerde ortaya çıkan sivilceler, tedavinin ertelenmesi yada aksatılması gibi durumlar sonucunda, cilt çukurları yada deri üstü birikintiler şeklinde izler olarak bir dönemin ardından tekrar çıkmasalar bile aynı ebatta izler olarak kalıcı olabiliyorlar.


Bu yazımda sivilce kadar can sıkan bir durum olarak sivilcenin ciltte bıraktığı izlerin nasıl giderildiğini ve giderilmesinde en etkili yöntemlerden olan tca kimyasal peeling yönteminden bahsedeceğim.

Sivilce İzleri



Sivilce izleri, iki tip görülebilir bu tipler maküler tipte izler ve skar tipi izlerdir. Maküler (benekli) tarzda izler; leke şeklindedir, daha kısa sürede iyileşme özelliği gösterirler ve daha kolay tedavi edilebilirler. Skar tarzı izler ise deriden çöküklük ve kabarıklık olarak kendini belli ederler, daha geç iyileşirler.

Sivilce sonrası kalan bu izler, kişinin cilt yapısı, genetik yatkınlığı ve sivilcenin şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Cildinde ciddi sivilceleri olan kişilerin iz sorunu yaşama riskleri yüksektir. Özellikle sivilcelerle oynama, sıkma gibi durumlarda izler neredeyse kaçınılmazdır. Sivilceler, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaratır, özellikle sivilce izleri kişinin sosyal hayatını oldukça olumsuz etkiler.

Sivilce Lekeleri Tedavi Yöntemleri


Tedavi yöntemleri açısından bir çok başlıkta ele alınabilecek sivilce izi tedavi uygulamalarını, kısa sıralamak gerekirse; dermabrazyon uyulaması ile cildin üst kısmının mekanik olarak aşındırılması , dermal dolgu işlemi ile özellikle çukurların doldurularak ciltle eşitlenmesi, doku nakli ile küçük çaplı cerrahi işlemler ve doku kaybından dolayı oluşmuş atrofik skarların tedavisinde kullanılan, yumuşak doku arttırımı işlemleri olarak klinik başlıklarda sıralanabilir.

Klinik uygulamalar olarak bu işlemlerin her birinin zamansal ve maddi açıdan handikapları olmakla beraber, ciltte kalıcı başka izlere sebep olabilmeleri ve kişiden kişiye değişen doku farklılıklarından kaynaklı sonuçları istenen kalite olmama ihtimalide azımsanmayacak boyuttadır.

Bu yöntemlerin dışında bitkisel kür ve peeling yöntemleride tedavi metotodları arasında sayılırken çoğu zaman bu uygulamalarında, sadece sivilcenin yarattığı tahribatı haifletmek amaçlı bitkisel terapi etkisine sahip olması ve kesin çözüm için yeterli olmaması uygulama amacına yetersiz kalmaktadır.

Ancak bu yöntemlerin dışında , son dönem artan vakalarla beraber bilinirliğide giderek artan kimyasal peeling uygulamaları, dikkatleri çekmektedir. Hem kişinin kendi başına yapabileceği basitlikte hemde cildin ve sivilce izinin yapısına bağlı olarak derecelendirilebilen kimyasal peeling yöntemleri, zamansal ve maddi olarak sunduğu olanaklarla giderek artan bir rağbet görmektedirler.

TCA Peeling Nedir 


TCA Bir asit türüdür. Labarauar ortamında hazırlanan bir asit olan TCA peeling uygulandığı üst tabakadaki deriyi yakarak derinin kurumasını ve ardından soyulmasını sağlayan bir asit solisyonu olarak kullanılır.

TCA (trikloroasetik asit) peelingle özellikle, cilt lekeleri, gözenekler, doğum izleri, faça izleri, jilet izleri, dikiş izleri, cilt kırışıklıkları giderilmekte hatta dövme bile silinebilmektedir.

TCA Peeling Nasıl Uygulanır


Cilt yapısının hassasiyet ine bağlı olarak derecelendirilebilen TCA peeling uygulamasında ilk adım cilt tipine uygun derecelendirilmiş solisyonu seçmektir. Burada bilinmesi gereken en önemli durumun ilk uygulamada sorunun çözülmesini sağlamak amacıyla cildi zorlayan, gereğinden fazla oranlı soliyon ve cilde temas süresinin fazla olması gibi yaklaşımların kesinlikle tehlikeli olduğudur.

Sivilce İzlerinin giderilmesinde kullanılacak TCA oranı % 20 ortalamarında olurken, ten rengi ve cildin hassaiyetine bağlı olarak % 30 oranına kadar yükselebilmekdir. Uygulama esnasında TCA solisyonu, öncesinde temizlenmiş olan bölgeye, cilde temas ettiğinden şüphe duyulmayacak biçimde 1 ila 3 dakika arasıda değişebilen sürelerde hafif darbelerle sürülmelidir. 

1-2 dakika içerisinde cildde oluşmaya başlayan iğne batıklarına benzer yada yanma gibi hafifi acı hissi yaratacağı önceden bilinmeli cidin zorlanmaya başladığı noktada 1 dakikadan az 4 dakikadan fazla olmamasına özen gösterilerek uygulamaya son verilmelidir.

TCA Peeling Sonrası Yapılması Gerekenler


TCA uygulamasının ardından doğal-organik sabun yada şampuanla uygulamanın olduğu bölge hemen yıkanmalı ve su ile cilt terapi edilmelidir. Peeling işlemlerin ardından cilt dengesinin tekrar kazanılması sağlayacak sağlıklı bir tedavi süreci için çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri yada B5 bepantenol gibi yüksek nemlendirici etkilere sahip vitaminlerle uygulama sonrasında hasarlı bölge sürekli desteklenmeli ve doğrudan sıcağa ve bakteriyel süreçlere maruz kalmamasına önem verecek biçimde dışsal etmenlerden konuması sağlanmalıdır.

Sivilce izinin tamamen kaybolması sürecine kadar 20-25 günlük periotlarda uygulanabilecek olan TCA peeling yönteminin hassas ama bilinçli kullanımda sorunun kesin çözümü için çok iyi bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalı ve cilt dengesinin sağlanması açısından önerilen mineral ve vitamin desteklerinin 4-5 saat gibi zaman dilimlerinde cilde sürülerek, dokunun kendini güçlendirmesi sağlanmalıdır.

Konumuzla alakalı olarak sivilcenin oluşum nedenleri hakkında detaylı bilgi için sivilce neden çıkar başılıklı yazıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder