9 Kasım 2014 Pazar

Sivilce İzleri

Sivilce



Bir çoğumuzun sivilce olarak bildiği akne'ler, hayatımızın her döneminde cildimizde oluşabilmektedir. Ancak Sivilceler, ergenlik süreçleri, hormonal dengesizler ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkmalarıyla tedavisi uzun sürebilen cilt sorunlarına sebep olabilen bir cilt hastalığıdır. Sivilce bir hastalık olduğu için doktorlardan yardım almak gerekir.



Sivilce Neden Olur ?


Sivilceler esasen derimizde bulunan yağ bezlerinin sebep olduğu bir hastalığıdır. Normalde bu bezlerin salgıladığı sebum denilen yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak bir çok sebebe bağlı olarak yağ bezi, daha fazla yağ salgılar, bazen de bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bu yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Akabinde deri altında biriken yağ kütleleri cildin üst tabakasını zorlayarak, sivilceleri oluşturur.

Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde iltihap yapabilir. Sivilcelerden genelde "p acnes" bakterisi sorumludur. Zaten acne ismi bu bakteriden gelir.

P.acnes normalde ciltte bulunan bir mikrop olmasına rağmen bu bakteri tarafından salgılanan enzimler tıkanmış yağ kanalı içindeki yağları parçalar. Bu yağların parçalanması ise serbest yağ asitlerini ortaya çıkarır. Serbest yağ asitleri yağ kanalı hücrelerinin yapısını bozar ve yağ kanalının iyice tıkanmasına  ve şeklinin bozulmasına, şişmesine katkıda bulunur.

Sivilcenin sert, kırmızı ve derin görünümü aşağı yukarı yukarıda yazdığım şekilde oluşur. Bazen iltihap şiddetli olur, ve şiddetli iltihap yağ kanalını parçalar ve iltihap yayılır. Bu durumda da sivilce iz bırakmaktadır. Sivilce izinin en önemli nedeni ise sivilceleri patlatmaya çalışmak ve onları sıkmaktır.

Sivilce Hangi Yaşlarda Görülür ?


Pek fazla kişide akne sorunu 10-13 yaşları arasında ortaya çıkar. Ancak aknenin 20’li ve 30’lu yaşlarda da devam ettiği, hatta ergenlik döneminde akne sorunu yaşamayan kişilerde ileri yaşlarda akne sorunu yaşandığı da görülmektedir. Unutmayın ki hormonal değişimler, stres vb. nedenler sivilceye neden olduğu için bu tarz değişimler insanları sivilceye açık hale getirir.

Cinsiyet olarak erkekler uzun süreli ve daha fazla sayıda akne yani sivilce oluşmasına eğilimlidirler. Özellikle erkeklerde ergenlik dönemi olan, 10 -15 yaşlarında yağ bezlerinin daha fazla yağ salgılaması, sivilceleri artırıcı etkide bulunur. 

Sivilce en fazla yüzde oluşmakla birlikte boyun, çene, sırt, omuz, kafa derisi, nadiren kollar ve bacakların üst kısmında da görülsede, akne genel sağlığa zarar veren bir durum olmasa da kozmetik bir sorun olarak insanları üzen bir görüntü sergiler.

Akneler ciltte kalıcı izler ve lekeler bırakabilir ve bu da kişinin ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilir. Sivilce tedavisinin en önemli amacı aslında iyileşmekte olan sivilcenin ciltte iz bırakmasını önlemektir. Unutmayın ki sivilce izleri sivilceden daha önemli bir sorundur ve sivilce izi bir kez ortaya çıktıktan sonra cildi eski haline getirmek genellikle zordur.

Sivilce Tedavi Yöntemleri


Akne tedavisinde ilk olarak sebum yani yağ üretimini dengelemek için uğraşmak gerekmektedir. Bunun için genellikle cilt yıkanmaya veya antibiyotikli kremler ve kozmetikler kullanılmaya çalışılsa da ciltteki yağlanmayı azaltıcı maddelerde yardım almak daha sağlıklı bir metottur.

Sivilce Tedavisinde Roaccutane


İleri derece sivilce hastalıklarında biyolojik yapının sebum üretimini dengelemek ve süreç içinde normale dönmesini sağlamak amacıyla bir çok ilaç kullanılmaktadır. Roaccutane bu ilaçların en bilenini olmakla beraber, bir çok yan etkisinin olduğu da kullanıcı deneyimleri sonrası kanıtlanmıştır. Bu yüzden cildinizdeki yağlanmayı dengeleyecek b3 vitamini, salisilik asit, msm (bir çeşit kükürt türevi, çinko oksit, çinko sülfat gibi maddeler kullanılmadan roaccutane tedavisine başlamak çok sağlıklı değildir. 

Roaccutane, akne hastası olan insanların kullandığı çok etkili fakat bir o kadar çok yan etkisi olan tehlikeli bir ilaçtır. Roche firmasına ait bu ilaç en fazla 6-8 ay kullanılır, hamilelerin kullanması yasaktır, vücuttaki bütün sistemleri çok ciddi bir şekilde etkiler, özellikle karaciğere çok büyük yük bindirir, kolesterol ve trigliserit seviyesini arttırır, depresif özelliği vardır, kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır ve çok ciddi akne problemi olmayan hastalara kesinlikle tavsiye edilmez.

Sivilce Tedavisinde Salisilik Asit 


Salisik asit içeren ürünleri sivilceler üzerinde kullanabilirsiniz. Özellikle, Sivilce tedavisinde önce sivilceye neden olan siyah ve beyaz komedonlar (noktacıklar) temizlenir ve ardından Salisilik asit solüsyonu uygulanır. Tekrarlayan peeling işlemi hem sivilceler hem de sivilcelerin neden olduğu izlerin tedavisi sonderece başarılı bir şekilde sağlanır.

Ev koşullarında, pratik bir cilt bakım takviyesi olarak, salisilik asit toniği elde etmek çok kolay. Bunun için salisilik asitin alkolde çözünebildiği prensibine bağlı olarak her evde bulunan kolanya kullanılarak salisilik asit toniği hazırlanabilir.

200 gram kolanyanın içine 10 gramı geçmemesine dikkat edilerek toz formda bulunabilecek salisilik asit karıştırılarak yaklaşık bir dakika boyunca karıştırılır. Hazırlanan solisyon sorunlu bölgelere pemuk yada çubuklu pamuk yardımıyla sürülür. Toniğin etkilerinin güçlendirilmesi noktasında, 20 ml % 40'lık laktik asittkarıştırmak mümkündür. Ayrıca bu toniğe çinko sülfat, msm, b3 vitamini (niacin) gibi maddeler ilave edilebilir.

Sivilcelerin iz bırakmaması için salisilik asitli tonikler kullanmak sizi ilerleyen zamanlarda oluşacak iz ve lekelerden ciddi anlamda koruyacaktır.

Ciltte takribi 2 – 3 dakika kadar kalması gereken salisilik asit uygulaması sonrası cilt su ile temizlenmeli ve ciltbakımı gerçekleştirilmelidir.

Sivilce İzi


Eğer sivilceleriniz sonucunda iz kaldıysa bu izler ciltte soyma işlemleri ile giderilebilir. A vitamini türevi olan retinoik asit tretinoin içeren kremler (tretin, acnelyse) hidrokinon içeren expigment, karboksi lazer uygulamaları, dermabrazyon, mezoterapi ve kimyasal peeling gibi işlemlerle sivilce izlerinden ve skarlarından kurtulmak mümkündür.


Konuyla ilgili olarak sivilce izi tedavisini anlattığım yazıma bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder